Rugsėjo 7 d. Grabijoluose vyks PAVELDO PAŽINIMO DIENA

2019 m. rugsėjo 7 d. Neries regioniniame parke, viename gražiausių Lietuvos kaimų – Grabijoluose (Kazokiškių sen., Elektrėnų sav.), vyks Paveldo pažinimo diena. Sename gatviniame-rėžiniame kaime, kuriame apstu išsaugotų tradicinės medinės architektūros pastatų, kalbėsime ir mokysimės pažinti medinį namą, aptarsime jo unikalumą ir problemas, su kuriomis dažniausiai susiduria tokio pastato savininkai.

„Kokie darbai yra svarbiausi, kaip teisingai ir be didelių išlaidų juos atlikti, kaip sukurti patogias sąlygas gyvenimui, kartu išsaugant medinės architektūros savitumą, tikrumą ir jos dvasią?“ – padedami pačių geriausių šios srities specialistų, Grabijoluose pabandysime atsakyti į šiuos klausimus. Renginys – nemokamas, registracija – užpildant šią formą.

Programa:

11.00 – 11.15 val. – įžanga, aktualiausių klausimų aptarimas kartu su dr. Rasa Bertašiūte ir medžio meistru Sauliumi Sakalu

11.15-12.00 val. – Sauliaus Sakalo pranešimas „Medinės konstrukcijos ir sprendimai šiandien“

12.00-13.30 val. – Praktinis užsiėmimas „Ką, kaip ir kodėl prižiūrėti?“. Vyks Grabijolų kaimo sodybų apžiūra, vertinimas ir aptarimas kartu su dr. Rasa Bertašiūte ir medžio meistru Sauliumi Sakalu

13.30-14.00 val. – kavos/arbatos pertraukėlė

14.00-15.00 val. – Kęstučio Cikano paskaita „Autentiški mediniai langai ir durys: kodėl verta juos išsaugoti, ir kaip tą padaryti?“

15.00-15.30 val. – aptarimas ir diskusija

Pranešėjai:

Rasa Bertašiūtė – architektė, architektūrologė, paveldo specialistė, nuo 1983 m. dirbanti Lietuvos liaudies buities muziejuje Rumšiškėse. Parašė monografiją Lietuvio sodyba, yra daugelio kitų leidinių apie tradicinę medinę kaimo architektūrą sudarytoja ir bendraautorė. Tarptautinės muziejų tarybos,  Tarptautinės paminklų ir paminklinių vietovių tarybos (ICOMOS) Lietuvos nacionalinio komiteto narė.

Saulius Salakas – dailidystės amatą jau du dešimtmečius puoselėjantis medžio meistras, sukaupęs daug vertingos praktinės patirties ir gilių įžvalgų apie asmens santykį su savo namu. Daugiausia dirba su senųjų  pastatų medinėmis konstrukcijomis: sienų, sienojų, stogų atstatymu, buvusios kokybės ir formų grąžinimu namams, kitų namo dalių – durų, langų, pamatų, apdailos restauravimu.

Kęstutis Cikanas – „Medžio meistrų draugijos“ vadovas, 5 kategorijos stalius – staklininkas, įgijęs aukštąjį medienos gaminių technologo ir medienos inžinerijos magistro išsilavinimą. Yra atestuotas staliaus dirbinių restauratorius, dėstytojas ir teorinių-praktinių mokymų apie medinį kultūros paveldą vedėjas.

Paveldo pažinimo diena organizuojama kaip projekto „Grabijolai: paveldas kalba“ dalis. Rugsėjo 14 d. laukia projekto pristatymo renginys, kuriame – 16 km ilgio žygis po kaimo apylinkes, „atvirų sodybų“ diena ir praktinis tradicinės pastatų puošybos užsiėmimas Grabijoluose! Sekite naujienas.

Projektą organizuoja: Neries regioninio parko direkcija

Projekto rėmėjai ir partneriai: Lietuvos kultūros taryba, LR Kultūros ministerija, Elektrėnų savivaldybės administracija, VšĮ „Sodžiaus meistrai“, Kazokiškių seniūnija, Grabijolų kaimo bendruomenė, Mantas Šegžda.

Visais iškilusiais klausimais galite kreiptis el. paštu: karolina@neriesparkas.lt, arba tel. nr. 8 645 84683