Nauji parko gamtos atradimai

Neries regioninio parko teritorija kol kas išlieka paslaptinga ir vis dar gali nustebinti net ir parką skersai išilgai išvaikščiojusius jo darbuotojus. Tuo ypač išsiskiria ties Vieviu didžiojoje Velniakampio kilpoje esantis sudėtingas Neries pakrančių reljefas ir viską gaubiantys miškai. Vos prieš kelias savaites parko darbuotojai čia aptiko iki šiol nežinotą, samanomis apaugusią griovą, kurios šlaituose stūkso didžiausi parke konglomeratų luitai!

Tos griovos – tai pirmapradės gamtos priebėga. Žmonės čia nesilanko, jose gausu tik žvėrių išvaikščiotų takų. Griovų šlaitai apaugę itin samanotais medžiais, jų dugnu teka pavasariniai polaidžio upeliai. Upelių vagose gausu įvairaus dydžio akmenų. O griovose stūksantys konglomeratai – viena didžiausių Neries slėnio keistenybių. Tai savitos gamtos sukurtos skulptūros. Nors jie panašūs į akmenį, tačiau ne tokie kieti. Įsivaizduokite betoną maišantį statybininką – panašiai gamta sucementavo“ ir konglomeratus. Dėl kalcio junginių į vieną luitą sulipo smėlis, žvirgždas ir įvairaus dydžio akmenys. Neries intakų griovose ar upės pakrantėje jie stūkso jau ne vieną dešimtį tūkstančių metų.

Tokių konglomeratų Lietuvoje reta. Neries regioniniame parke du dideli konglomeratų luitai yra paskelbti valstybės saugomais gamtos paveldo objektais. Ties Ausiutiškėmis esantį konglomeratą galima apžiūrėti keliaujant kairiojo Neries kranto turizmo trasa, upės pakrantėje, žemyn nusileidę stačiame šlaite įrengtais laiptais. O aplankyti šiuos sunkiai pasiekiamoje griovoje naujai atrastus konglomeratus parko direkcija pakvies jau netrukus „Trijų tarpeklių žygio“ metu.

01 kongl
02 kongl
03 kongl
04 kongl
05 kongl
06 kongl
07 kongl
08 kongl