Aplinkosaugininkai kviečia kartu ieškoti galimybių vietos gamtinių vertybių išsaugojimui

IMGP1127Aplinkosaugininkai kviečia kartu ieškoti galimybių vietos gamtinių vertybių išsaugojimui

Trečiadienį (Vasario 24 d.) 14 val., Neries regioninio parko direkcijoje (Vilniaus g. 3, Dūkštos) ūkininkus, augalų biomasės naudotojus bei kitus suinteresuotus asmenis ir organizacijas aplinkosaugininkai kviečia pasikalbėti apie išskirtinių gamtinių teritorijų priežiūrą, galimybes ne tik išsaugoti unikalias augalų bei gyvūnų rūšis, bet ir gauti naudos.

Neries regioninio parko direkcijoje bus aptariamos dvi Europinės reikšmės teritorijos – Dūkštų ažuolynas ir Dūkštos upės slėnis bei Bražuolės upė ir jos slėnis, taip pat jų priežiūros perspektyvos.

Norint išsaugoti šiose teritorijose esančias vertybes, reikia nuolat prižiūrėti ir palaikyti atviras buveines – neleisti pievoms užželti krūmais, jas šienauti ar ganyti jose gyvulius. Dūkštų ąžuolyne būtina šalinti esamus ir augančius ąžuolus užgožiančius lazdynus bei kitus medžius. Gamtosaugininkai ieško ekonomiškai pagrįsto ilgalaikio sprendimo teritorijų palaikymui. „Kiekviena teritorija yra unikali – su savomis ypatybėmis ir specifika. Visgi, egzistuoja kai kas bendro – siekiant užtikrinti tęstinumą, esminiu dalyku tampa vietos gyventojų interesai. Jie yra tokie pat svarbūs kaip ir europiniu mastu saugomų rūšių apsauga. Kviečiame kartu ieškoti geriausių sprendimų tiek žmogui, tiek gamtai. Atvykite atvirai pasikalbėti – kaip abipusiai naudingai galite prisidėti prie gamtinių vertybių išsaugojimo – į susitikimą kviečia jį organizuojančios nevyriausybinės organizacijos Baltijos aplinkos forumas ekspertas Kęstutis Navickas.

Susitikime bus pristatyta teritorija, jos palankiausi tvarkymo būdai, joje gaunamos biomasės kiekis ir tipas. Taip pat bus supažindinama su galimybėmis plotus nuomoti bei deklaruoti Kaimo plėtros programos išmokoms gauti. Susitikimą organizuoja „Baltijos aplinkos forumas“ kartu su Neries regioniniu parku.

Planuojama atviro susitikimo trukmė – 1 valanda.