Kūrybinės dirbtuvės: tradicinė pastatų puošyba ir mažoji sodybų architektūra

GRABIJOLAI mazasTradicinė medinių namų puošyba – labai kūrybiškas ir nesudėtingas amatas, kurio gali išmokti kiekvienas, besidomintis tradicine architektūra ir norintis papuošti savo šimtmetį skaičiuojantį ar vos pernai pastatytą medinį namą. Tam reikia visai nedaug – gauti žinių apie apylinkėse vyraujančią puošybą ir ornamentiką bei, žinoma, šiek tiek praktinių įgūdžių.

Jų įgyti galėsite rugpjūčio 13 d., 10 val., Neries regioninio parko lankytojų centre (Vilniaus g. 3, Dūkštos). Čia vyks atvira ir nemokama praktinė – edukacinė pamoka apie medinių Vilnijos krašto pirkių puošybą ir mažąją sodybų architektūrą – tvoras ir tvoreles. Jos metu sužinosite, kuo skiriasi vėjalentė nuo karnizo, kas yra „lėkis“ ir nuo ko jis apsaugo namus, kaip „karūnuojami“ langai ir kokiais ornamentais savo pirkias puošė šių apylinkių gyventojai. Be to, pasižvalgysime po tradicines ir gamtinėje aplinkoje labiausiai tinkamas tvoras ir tvoreles, pasisemsime įkvėpimo jų ornamentavimui.

Gausiai vizualine medžiaga iliustruotos teorinės žinios apie puošybos subtilybes bus iškart išbandomos praktiškai – prisiliečiant prie medžio ir kuriant medinius lėkius. Juos seminaro dalyviai galės pasiimti namo su savimi ir papuošti savo sodybas.

Šios veiklos įgyvendinamos kaip dalis Neries regioninio parko direkcijos organizuojamo projekto „Grabijolai: kūrybinė paveldo laboratorija“. Projekto metu Grabijolų kaime (Elektrėnų sav.) tradicine puošyba bus papuošti 3 namai, o pagrindinė kaimo gatvelė pasipuoš 150 metrų naujų medinių tvorelių.

Projekto metu taip pat bus organizuojamos dvejos atviros kūrybinės dirbtuvės ( rugpjūčio 13 d. ir rugsėjo 3d.), o spalio 15 d. Grabijoluose įvyks baigiamasis projekto renginys.

Kūrybinės dirbtuvės: NEMOKAMOS, visomis reikalingomis medžiagomis pasirūpins organizatoriai. Numatoma trukmė: 2 – 3 val.

Visą informaciją apie projektą bei atvirą edukacinę pamoką suteiksime telefonu: +370 645 84683 bei el. paštu: karolina@neriesparkas.lt