2021 m. spalio 9 d. pėsčiųjų žygis „Tarpukario istorijos iššūkiai Lietuvos ir Lenkijos pasienyje“

Kviečiame dalyvauti spalio 9 d. (šeštadienį), Neries regioniniame parke vykstančiame pėsčiųjų žygyje „Tarpukario istorijos iššūkiai Lietuvos ir Lenkijos pasienyje“. Žygis skirtas pagerbti prieš 90 metų žuvusio pasieniečio Jurgio Kybarto atminimą, tad griebkite su savimi tautinę atributiką ir praleiskite savaitgalį autentiškai.

Kas buvo J. Kybartas ir kaip jis susijęs su Neries regioniniu parku?

Tarpukariu tarp Lenkijos ir Lietuvos vyravo įtempti tarpusavio santykiai – Lenkijai 1920 m. užėmus Vilnių ir Ambasadorių konferencijai 1923 m. pripažinus tarp valstybių nusistovėjusią demarkacijos liniją, Lietuva tarpvalstybinės „sienos“ nepripažino ir atsisakė turėti diplomatinius santykius su Lenkija, kol ši negrąžins Vilniaus. Lietuvos ir Lenkijos pasienis virto įtampos ir nuolatinių incidentų erdve.

Demarkacijos  linija  ėjo dabartinio Neries regioninio parko teritorija. Prie šios linijos vykdavo nemažai susišaudymų, pareigūnų pagrobimų. Vienas tokių didesnio atgarsio sulaukusių buvo 1931 m. spalio 4 d. įvykis prie Bražuolės, pareikalavęs lietuvių pasieniečio J. Kybarto gyvybės. Lenkijos pasieniečiai dažnai naktimis į Lietuvos pusę perkeldavo sieną žymėjusias gaires, taip atplėšdami dar šiek tiek teritorijos ir tokiu būdu darydami spaudimą sutikti su esama siena. J. Kybartas buvo žinomas kaip tas gaires atstatinėjęs ir už tai net paaukojęs gyvybę.

Žygio maršruto aprašymas

Žygio pradžioje, 10 valandą, Bražuolės stovyklavietėje, žygeiviams istorinius įvykius ir jų kontekstą papasakos istorikas, kraštotyrininkas ir muziejininkas Olijardas Lukoševičius. Po pasakojimo žygeiviai savarankiškai iškeliaus rodyklėmis nužymėta 22-jų kilometerų trasa link Jurgio Kybarto žūties vietos Baltamiškyje. Pakeliui bus daug pasakiškų rudens vaizdų ir informacinių stotelių. Žygio trasų žemėlapį rekomenduojame išsisaugoti ir turėti savo telefone.

Pabaigoje žygio dalyvius kviečiame fotografuotis prie Baltamiškio kaime esančio paminklo Jurgiui Kybartui ir savo nuotraukas kelti į žygio renginio puslapį su grotažyme #JK90. Vienintelė sąlyga – nuotraukoje turi aiškiai matytis Trispalvė. Tai gali būti jūsų atsinešta vėliava, aprangos detalė, ženkliukas, lipdukas, antsiuvas, kepuraitė, skarelė, kaklamautė ir pan.

Penkis gražiausių nuotraukų autorius Valstybės sienos apsaugos tarnyba ir Neries regioninis parkas apdovanos suvenyrais ir knyga „Neris tarp Vilniaus ir Kernavės“.

Pėsčiųjų žygio atmintinė

Pradžia: 10.00 val.

Pradžios vieta: Bražuolės stovyklavietė (Kragžliai, Vievio sen., Elektrėnų sav.). Patogiausia į žygį atvykti automobiliu arba traukiniu (geležinkelio stotelė „Lazdėnai“ yra vos už 1,5 km nuo žygio pradžios taškom traukiniu tvarkaraščius rasite čia.

Žygio pabaiga: jūs galėsite rinktis tris alternatyvas. Viskas priklauso nuo to, kaip atvyksite į žygio startą ir kaip jausitės įveikę didžiąją trasos dalį.

Jei atvyksite traukiniu, nuo J. Kybarto žūties vietos galėsite eiti į Baltamiškio traukinių stotelę, iš kurios traukinys į Vilnių išvyks 15.27 val. ir 18:59 val. Žemėlapyje ši atkarpa pažymėta geltona spalva.

Antroji alternatyva atvykusiems traukiniu – bus tęsti kelionę pro Kazimieriškes iki sankryžos, kurioje stovės medinis kelrodis. Suksite į dešinę ir pasieksite Lazdėnų stotelę. Traukiniai į Vilnių iš jos išvyks 17.43 val. ir 19.03 val. Žemėlapyje ši atkarpa pažymėta žalia spalva.

Na, o jei į žygio startą atvyksite automobiliu, taip pat keliausite pro Kazimieriškes iki jau minėtos sankryžos, o joje suksite kairėn. Dar pusantro kilometro žvyrkeliu ir jūs – Bražuolės stovyklavietėje. Žemėlapyje ši atkarpa pažymėta raudona spalva.

Registracija: siekiant užtikrinti visų saugumą dalyvių skaičių ribosime iki 500 asmenų, tad nepamirškite užsiregistruoti, o atvykstant turėkite su savimi galimybių pasą.

Renginys nemokamas: tačiau prieš žygį visus norinčius kviesime įsigyti 1 eur kainuojantį Neries regioninio parko lankytojų bilietą ir taip prisidėti prie regioninio parko priežiūros, gamtos ir kultūros paveldo išsaugojimo bei panašių renginių organizavimo ateityje. Įsigyti bilietus galėsite žygio pradžios vietoje.

Aktualu: Kiekvienas žygio dalyvis atsako už savo sveikatą ir saugumą. Jei žygio dalyviui yra mažiau nei 18 metų, jis gali dalyvauti tik lydimas suaugusio asmens, kuris prisiima visą atsakomybę už nepilnametį.

Su savimi turėkite: vandens, maisto pietums bei užkandžiams, patogius žygio batus ar sportbačius, oro sąlygas atitinkančią aprangą, išmaniajame telefone išsaugotą žygio maršruto žemėlapį.

Iki malonaus pasimatymo žygyje!