2019 m. lapkričio 9 d. žygis “Paneriškių skardis ir gražuolė Bražuolė” **

Įsibėgėjant rudeniui, kviečiame pakeliauti po Paneriškių apylinkes. Šios apylinkės išsiskiria savo natūralumu. Čia vis dar išlikę senieji miškai, nesugadintas kraštovaizdis, natūralios pievos ir skaidrios vandens tėkmės.

Pradėję kelionę Bražuolės stovyklavietėje, apsupti senųjų, gūdžių miškų, keliausime į Paneriškių regyklą. Ši vieta nepaprasta: nuo aukšto skardžio viršaus matyti neaprėpiami gražuoliai miškai, platus Neries vingis, kelios salos upės vagoje, pro medžius šmėžuojančio Paneriškių kaimo sodybos. Čia tekėdama Neris tarsi atsimuša į sieną (skardžio aukštis net virš 70 metrų!) ir yra priversta sukti savo vagą. 2019 metais čia įrengėme puikų vientiso metalinio karkaso stalą su kėdėmis, kurį pakviesime išbandyti.

Ši vietovė išskirtinė dar ir tuo, jog čia auga saugomos, į Lietuvos raudonąją knygą įrašytos augalų rūšys. Pavasarį pražysta vėjalandės šilagėlės, o vasarą – tamsialapiai skiautalūpiai bei smiltyniniai gvazdikai. Paneriškių regykla pasislėpusi miškuose, ji tartum slepia savo lobius ir kviečia tik tuos, kurie yra itin smalsūs ir jautrūs trapiai gamtai.

Pakeliui aplankysime miškuose pasislėpusį paslaptingą, užpelkėjusį Karalaitės ežerą, įspūdingo dydžio akmenį. Nusileidę nuo Paneriškių skardžio, kurį laiką žygiuosime Neries pakrante ir miškais link Bražuolės upelio. Atsidūrę Bražuolės ir Neries santakoje, atsisveikinsime su Nerimi ir toliau keliausime lydimi šios skaidrios upelės. Eidami jos pakrantėmis ir aplankę senojo malūno užtvanką, užsuksime į svečius pas bebrus ir pievą, kurioje per Jonines pražysta tūkstančiai itin gražių bei saugomų paprastųjų kardelių, bei grįšime į Bražuolės stovyklavietę.

KAS? – gidas Saulius, tel.nr. +37061538708,  el p. saulius@neriesparkas.lt
KADA? – 10 val., 2019 m. lapkričio 9 d., šeštadienis.
KUR? – Bražuolės stovyklavietė
KIEK? – žygio atstumas ~ 10 km, trukmė ~ 4 val. Kaina – 5 € / asm. (įskaičiuotas parko lankytojo bilietas, žygis tinkamas žygeiviams nuo 12 m.)
SVARBU! Pasirūpinkite patogia, neperšlampama avalyne. Taip pat nepamirškite pasiimti arbatos ir užkandžių – žygio maršruto viduryje darysime kiek ilgesnį sustojimą.
BŪTINA REGISTRACIJA į žygį iki lapkričio 9 d. imtinai užpildant šią formą. Pasikeitus aplinkybėms ir planams, registraciją būtina nutraukti susisiekiant su žygio gidu aukščiau nurodytais kontaktais.

** Žygio fizinis sudėtingumas (priklauso nuo nueinamo atstumo ir reljefo) pažymėtas nuo vienos iki trijų žvaigždučių * – kuo jų daugiau, tuo daugiau iššūkių. Tačiau neišsigąskite – net ir *** žvaigždutes turintys žygiai yra visiškai tinkami vidutinį fizinį pasirengimą turintiems žmonėms. Tiesiog jie – ilgesni, intensyvesni, bet ir įdomesni!