2019 m. sausio 12 d. žygis „Gyventi žiemą (ne)galima?!“ **

Šio pirmojo 2019 metais žygio metu keliausime Dūkštos ir Neries upių slėniais. Kelionės metu aptarsime kaip skirtingi gyvūnai yra prisitaikę žiemos iššūkiams. Kaip žiemą leidžia elniai, stirnos, ūdros, miegapelės ir kiti šių apylinkių gyventojai? Ar yra tokių gyvūnų, kuriems Lietuva žiemą yra šiltieji kraštai? Kaip žiemą jaučiasi ne tik laukiniai, bet ir naminiai gyvūnai: pvz., arkliai? Ar jiems visą laiką būnant lauke nėra šalta? Į šiuos ir dar daugiau klausimų atsakysime žygio metu.

Susitikę Neries regioninio parko lankytojų centro kieme (Vilniaus g. 3 Dūkštos, Vilniaus rajonas), keliausime link Dūkštos upelio. Ties Rusėnų kaimu persikėlę tiltu, dešiniu Dūkštos krantu žygiuosime pasroviui, tyrinėdami sniege paliktus gyvūnų pėdsakus. Praėję Dūkštų ąžuolyno pakraštyje prisiglaudusį Bradeliškių kaimą, nukeliausime į Arklių slėnį. Tai vieta, kurioje savanoriškais pagrindais yra globojami fizines ir psichologines kančias patyrę arkliai. Susipažinsime su ten besiganančiais gražuoliais, išgirsime jų istorijas, bei iš Žirgų globos asociacijos darbuotojos lūpų sužinosime, kaip žirgai lauke išgyvena žiemą. Apsilankymo metu norintys galės prisidėti prie šių gyvūnų priežiūros paaukodami į aukų dėžutę.

Toliau keliausime dalimi Dūkštos pažintinio tako – aplankysime sraunumas, kuriose žiemą galima pamatyti keistuolį paukštį – vandeninį strazdą; apžiūrėsime storuosius ąžuolus, po kurių šaknimis žiemą knarkia didžiosios miegapelės; aplankysime bebrų gyvenvietę ir aptarsime, kaip jiems sekasi žiemoti. Nuo Dūkštos pasuksime link Neries ir į žygio pradžios tašką grįšime šios puikios  upės pakrante.

KAS? – gidas Saulius, tel. nr. +37061538708, el p. saulius@neriesparkas.lt ir gidas Tadas tel. nr +37067482927 el.p. tadas@neriesparkas.lt
KADA? – 10 val., 2019 m. sausio mėn. 12 d., šeštadienis.
KUR? – Neries regioninio parko lankytojų centras (Vilniaus g. 3, Dūkštos, Vilniaus rajonas)
KIEK? – žygio atstumas ~ 10 km, trukmė ~ 4 val. Kaina – 7 € / asm. (žygis tinkamas žygeiviams nuo 13 m.)

BŪTINA REGISTRACIJA į žygį iki sausio mėn. 12 d. užpildant šią formą. Pasikeitus aplinkybėms ir planams, registraciją būtina nutraukti susisiekiant su žygio gidais aukščiau nurodytais kontaktais.

SVARBU! Pasirūpinkite šilta ir patogia avalyne – vietomis teks bristi per gilų sniegą! Taip pat nepamirškite pasiimti arbatos ir užkandžių – žygio maršruto viduryje darysime kiek ilgesnį sustojimą. Jei planuojate keliauti su keturkoju augintiniu, būtina turėti pavadėlį, nes tik taip bus galima apsilankyti Arklių slėnyje.

*** Žygio fizinis sudėtingumas (priklauso nuo nueinamo atstumo ir reljefo) pažymėtas nuo vienos iki trijų žvaigždučių * – kuo jų daugiau, tuo daugiau iššūkių. Tačiau neišsigąskite – net ir *** žvaigždutes turintys žygiai yra visiškai tinkami vidutinį fizinį pasirengimą turintiems žmonėms. Tiesiog jie – ilgesni, intensyvesni, bet ir įdomesni!