2020 m. sausio mėn. 18 d. žygis „Neries ir Dūkštos slėniais“ ***

Šio žygio metu keliausime į vieną maršrutą sujungtais Karmazinų ir Dūkštos pažintiniais takais. Neris ir Dūkšta – dvi ypatingos upės, kuriančios savitą kraštovaizdį. Du skirtingi pasauliai, kartu kuriantys išskirtinę šios vietovės aurą. Čia esantys pažintiniai maršrutai – mūsų patys mylimiausi, atskleidžiantys Neries regioninio parko esmę ir prasmę.

Pradėję kelionę ant aukšto Velniakampio skardžio, leisimės žemyn link Neries ir keliausime jos pakrante link Karmazinų pilkapių. Pakeliui apžiūrėsime Neries bebrų kūrybą šalia upės ir aplankysime vietą, kurioje peri paslaptingi paukščiai – didieji dančiasnapiai. Aplankę Karmazinų pilkapius, kilsime į aukštą ir statų kalną, kurio viršūnėje stūkso miškuose pasislėpęs Buivydų II piliakalnis (Vėjo kalnas). Vėliau pro Buivydų kaimą pasieksime Dūkštos upę. Prieš daugybę metų Lietuvoje tirpstantys ledynmečio vandenys giliai pragraužė žemę, sukurdami nepakartojamo grožio lietuvišką kanjoną – Dūkštos upelio slėnį. Kelionę tęsime palei šią sraunią upelę aplankydami Bradeliškių ir Buivydų piliakalnius, didžiųjų miegapelių mišką, keistuolio vandeninio strazdo buveinę bei itin storą ir galingą Šventąjį Daubų ąžuolą.

Iš Dūkštos slėnio vėl pasuksime link Neries ir grįšime į Karmazinų pažintinį taką. Šimtamečiu pušynu, aplankydami paslaptingą upelį, vietos žmonių vadinamą „Upe“, garsėjantį žalčių buveinėmis, grįšime į žygio pradžią.

KAS? – gidas Saulius, tel. nr. +37061538708, el p. saulius@neriesparkas.lt
KADA? – 10 val., 2020 m. sausio mėn. 18 d., šeštadienis.
KUR? –  Automobilių stovėjimo aikštelė prie kelio link Elniakampio ež.
KIEK? – žygio atstumas ~ 15 km, trukmė ~ 4,5 val. Kaina – 7 € / asm. (įskaičiuotas parko lankytojo bilietas, žygis tinkamas žygeiviams nuo 13 m.)
BŪTINA REGISTRACIJA į žygį iki sausio 18 d. užpildant šią formą. Pasikeitus aplinkybėms ir planams, registraciją būtina nutraukti susisiekiant su žygio gidu aukščiau nurodytais kontaktais.

SVARBU! Pasirūpinkite patogia ir atsparia drėgmei avalyne! Taip pat nepamirškite pasiimti šiltos arbatos ir užkandžių – žygio maršruto viduryje darysime kiek ilgesnį sustojimą. Taip pat žygio maršrute bus nemažai pakilimų ir nusileidimų (daugelyje vietų įrengti laiptai; vienoje vietoje į statų šlaitą kopsime miško takeliu).

*** Žygio fizinis sudėtingumas (priklauso nuo nueinamo atstumo ir reljefo) pažymėtas nuo vienos iki trijų žvaigždučių * – kuo jų daugiau, tuo daugiau iššūkių. Tačiau neišsigąskite – net ir *** žvaigždutes turintys žygiai yra visiškai tinkami vidutinį fizinį pasirengimą turintiems žmonėms. Tiesiog jie – ilgesni, intensyvesni, bet ir įdomesni!