2019 m. spalio 26 d. PAPILDOMAS žygis “Neries ir senųjų Šiurmonių miškų apsuptyje”**

Žygio metu keliausime po Šiurmonių apylinkės, kurios išsiskiria retų rūšių ir įdomių gamtinių procesų gausa. Neris čia labai graži ir vandeninga, jos krantai vietomis tarsi išgrįsti nesuskaičiuojama galybe akmenų. Čia ošia senieji pušynai, o netoli Dumbliuko ežerėlio yra tikra sengirė – senas, tamsus, gūdus eglynas. Šie Neries regioninio parko miškai yra tikra atgaiva mylintiems gamtą; vieta, kurioje vis dar gali pajusti senųjų miškų dvasią.

Keliaudami aplankysime lašišų rojų ties Neryje stūksančiu mitologiniu Karvutės akmeniu. Aptarsime, kodėl šiuose miškuose įsikūrė didžiausi Lietuvos plėšrieji paukščiai – jūriniai ereliai, tikri skrydžių virtuozai – paukštvanagiai ir itin spalvingi, saugomi paukščiai – tulžiai. Iš arti apžiūrėsime retą grybą, sunkiai ištariamu pavadinimu – raukšlių kopūstgalvį ir paslaptingą augalą – žaliąją kalnarūtę (Lietuvoje žinomos vos 3 šių augalų radavietės!)

Taip pat žygio metu apžiūrėsime kitapus Neries stūksančią Apskritos atodangą ir aptarsime kodėl anksčiau prie upės atviri šlaitai buvę įprasti, dabar tapo retenybe. Užsuksime ir prie didžiulės upėje stūksančios Šiurmonių salos, ties kuria kartais vyksta keisti gamtiniai procesai. Per pavasario ledonešius būtent šioje vietoje upėje formuojasi ledo kamščiai. Žmonės pasakoja apie čia kadaise kildavusius didžiulius pavasarinius potvynius, kuomet galima būdavo išvysti galingos upės srovės plukdomą namą su ant stogo giedančiu gaidžiu… Ar tai tik pramanai ar taip iš tiesų galėjo būti? Kaip ten bebūtų, įdomių atradimų čia nestinga ir šiais laikais. Praeitą vasarą sala mums padovanojo keistą radinį – senovinę metalinę vazą!?

KAS? – gidas Saulius, tel.nr. +37061538708, el p. saulius@neriesparkas.lt
KADA? – 10 val., 2019 m. spalio 26 d., šeštadienis.
KUR? – Stovyklavietė prie Elniakampio ežero
KIEK? – Žygio atstumas ~ 12 km, trukmė ~ 4 val. Kaina – 5 € / asm. (žygis tinkamas žygeiviams nuo 12 m.)
SVARBU! Pasirūpinkite patogia, neperšlampama avalyne! Taip pat nepamirškite pasiimti arbatos ir užkandžių – žygio maršruto viduryje darysime kiek ilgesnį sustojimą.
BŪTINA REGISTRACIJA į žygį iki spalio 26 d. imtinai užpildant šią formą.  Pasikeitus aplinkybėms ir planams, registraciją būtina nutraukti susisiekiant su žygio gidu aukščiau nurodytais kontaktais.

Žygio fizinis sudėtingumas (priklauso nuo nueinamo atstumo ir reljefo) pažymėtas nuo vienos iki trijų žvaigždučių * – kuo jų daugiau, tuo daugiau iššūkių. Tačiau neišsigąskite – net ir *** žvaigždutes turintys žygiai yra visiškai tinkami vidutinį fizinį pasirengimą turintiems žmonėms. Tiesiog jie – ilgesni, intensyvesni, bet ir įdomesni!