2019 m. kovo 2 d. žygis „Tarp Pobarų kopų ir Druskinės rėvos“ **

Neris ties Grabijolais pradeda vingiuoti dvi paskutiniąsias kilpas regioninio parko teritorijoje.  Šio žygio metu keliausime dešiniuoju Neries krantu ir tyrinėsime vieną iš jų. Čia, miškuose, yra pasislėpę  gausybė mūsų protėvių ženklų – pilkapių ir senovės gyvenviečių. O šių apylinkių grožį yra pastebėjęs čia Nerimi daugiau kaip prieš 160 metų keliavęs grafas Konstantinas Tiškevičius.  Ypatingą įspūdį jam paliko Neries slėnio vaizdas, atsiveriantis nuo ties Padvarių kaimu esančio aukšto šlaito. Savo knygoje „Neris ir jos krantai“, jis rašė:  „Nors ir labai branginau archeologinius tyrimus, bet pats nežinojau, ar šią akimirką man atsidėti mokslo  tyrimams, ar gėrėtis tuo didžiu gamtos paveikslu, kurio jokia drobė negali tobulai perteikti ir kurį, taip plačiai nutapytą sodriausiomis ir gražiausiomis pačios turtingos gamtos spalvomis, turėjau prieš akis“.

Pradėję kelionę ties Rokiškių kaimu, miškais keliausime link Neries. Čia užkopsime į smėlėtas Pobarų kalvas. Ši vieta labai įdomi ir keista. Būnant čia apima jausmas, jog kažkas gražiąsias Nidos kopas perkėlė į Neries regioninį parką! Nuo šio smėlėto šlaito atsiveria viena iš dviejų puikių žygio metu aplankomų Neries slėnio panoramų.

Toliau žygiuosime pro paslaptingąją Vilkų duobę, apžiūrėsime didžiausią regioniniame parke, net 37 metrų skersmens, pilkapį. Keliaudami aplankysime miškuose pasislėpusį Airupės upelį, kurio pakrantėse stūksančios šimtametės eglės ir gausiai samanomis apaugę akmenys primena filmo „Žiedų valdovas“ vaizdus. Priėję prie Neries, apžvelgsime upės vagoje putojančią Druskinės rėvą – vieną didžiausių tarp Vilniaus ir Kernavės. Toliau keliausime palei Nerį link Druskinio akmens, kuris anksčiau kėlė siaubą sielių plukdytojams ir pirkliams, upe plukdžiusiems prekes. Ties Padvarių kaimu kilsime į labai aukštą,  statų ir itin vaizdingą Neries šlaitą ir lengvesniu maršrutu grįšime į žygio pradžią.

KAS? – gidas Saulius, tel. nr. +37061538708, el p. saulius@neriesparkas.lt
KADA? – 10 val., 2019 m. kovo mėn. 2 d., šeštadienis.
KUR? – Rokiškių kaimo apylinkės (Vilniaus raj., Dūkštų sen.)
KIEK? – žygio atstumas ~ 11 km, trukmė ~ 4 val. Kaina – 7 € / asm. (įskaičiuotas parko lankytojo bilietas, žygis tinkamas žygeiviams nuo 13 m.)
BŪTINA REGISTRACIJA į žygį iki kovo mėn. 2 d. užpildant šią formą. Pasikeitus aplinkybėms ir planams, registraciją būtina nutraukti susisiekiant su žygio gidu aukščiau nurodytais kontaktais.
SVARBU! Pasirūpinkite patogia ir atsparia drėgmei avalyne! Vietomis keliausime šlapia Neries pakrante! Taip pat nepamirškite pasiimti šiltos arbatos ir užkandžių – žygio maršruto viduryje darysime kiek ilgesnį sustojimą.

*** Žygio fizinis sudėtingumas (priklauso nuo nueinamo atstumo ir reljefo) pažymėtas nuo vienos iki trijų žvaigždučių * – kuo jų daugiau, tuo daugiau iššūkių. Tačiau neišsigąskite – net ir *** žvaigždutes turintys žygiai yra visiškai tinkami vidutinį fizinį pasirengimą turintiems žmonėms. Tiesiog jie – ilgesni, intensyvesni, bet ir įdomesni!