2019 m. gegužės 11 d. žygis “Ką slepia prie Grabijolų stūksančios Alkų kalvos?” ***

Šalia gražiausio Lietuvoje gatvinio Grabijolų kaimo stūkso nuostabios ir paslaptingos Alkų kalvos. Prie Neries esančios stačiašlaitės kalvos pasižymi ne tik nuostabia, menkai žmogaus paliesta, savo natūralumą išlaikiusia gamta, bet ir apie šią vietovę apylinkių žmonių pasakojamų legendų ir padavimų gausa.

Žygį pradėsime lengvu pasivaikščiojimu Grabijolų kaime, kuriame susipažinsime su šiuo unikaliu, puikia medine architektūra pasižyminiu šedevru. Aptarsime kiek amžių čia jau gyvena žmonės, kaip per įvarias negandas kaimas išliko toks autentiškas ir jų nepaliestas, bei sužinosime kaimo pavadinimo kilmės versijas.

Pagrindine Grabijolų gatve nukeliausime iki Neries ir palei ją  – iki Saldžiojo upelio. Nuo čia prasidės sudėtingoji kelionės dalis, kadangi kopsime į Alkų kalvas. Tai miškingos, sudėtingo reljefo, paskutinio ledyno sustumtos ir Neries proupės skersai pragražautos kalvos, išraižytos stačiašlaitėmis griovomis, upeliais ir iš šlaitų trykštančiais šaltiniais.

Toliau miško takeliu, pro Saldųjį upelį keliausime link buvusio Zapalinos palivarko, aplankysime Paalkių piliakalnį, nusileisime link Sūriojo upelio ir nukeliausime iki jo santakos su Nerimi. Apžiūrėsime upėje šniokščiančią Druskinę rėvą, kurioje šiuo metu, dėl nusekusio vandens, puikiai matosi iš vandens iškilę dešimtys akmenų. Nuo čia vėl nirsime į Alkų kalvas ir jau toliau tik šernų ir elnių takais keliausime link Paalkių upelio, apžiūrėdami barsukų urvus, šernų maudykles ir šaltiniuotus juodalksnynus.

Įveikę kelias miškingas griovas, apžvelgę šimtametes Zapalinos apylinkių egles ir liepas, nukeliausime iki pačio storiausio visame Neries regioniniame parke – Alkų ąžuolo. Šio senolio amžius virš 400 metų! Čia atsikvėpę, keliausime šlaitais pro lapių urvus link legendomis apipinto Cypelio kalno ir Grabijolų piliakalnio. Tai bus paskutiniai žygio objektai, kuriuos aplankę, nusileisime iš Alkų kalvų ir grįšime į kelionės  pradžią prie Grabijolų kaimo.

KAS? – gidas Saulius, tel. nr. +37061538708, el p. saulius@neriesparkas.lt
KADA? – 10 val., 2019 m. gegužės 11 d., šeštadienis
KUR?– Grabijolų kaimas (Elektrėnų sav., Kazokiškių sen.)
KIEK? – žygio atstumas ~ 10 km, trukmė ~ 4 val. Kaina – 8 € / asm. (įskaičiuotas parko lankytojo bilietas, žygis tinkamas žygeiviams nuo 13 m.)
SVARBU! Pasirūpinkite patogia avalyne! Taip pat nepamirškite pasiimti arbatos ir užkandžių – žygio maršruto viduryje darysime kiek ilgesnį sustojimą.
BŪTINA REGISTRACIJA į žygį iki gegužės 11 d. užpildant šią formą. Pasikeitus aplinkybėms ir planams, registraciją būtina atšaukti susisiekiant su žygio gidu aukščiau nurodytais kontaktais.

Žygio fizinis sudėtingumas (priklauso nuo nueinamo atstumo ir reljefo) pažymėtas nuo vienos iki trijų žvaigždučių * – kuo jų daugiau, tuo daugiau iššūkių. Tačiau neišsigąskite – net ir *** žvaigždutes turintys žygiai yra visiškai tinkami vidutinį fizinį pasirengimą turintiems žmonėms. Tiesiog jie – ilgesni, intensyvesni, bet ir įdomesni!